WAAROM HIKEN EN SURVIVALLEN MET ROOTS IN NATURE?

Met Roots In Nature terug naar de natuur. Maar waarom eigenlijk? De natuur heeft een grote, helende kracht en de huidige gezondheidstoestand van Nederland vraagt om een oplossing. Een korte opsomming: Op dit moment heeft 50% van de Nederlanders overgewicht, waarvan 11% onder kinderen. 14% van de Nederlanders heeft zelfs zwaar overgewicht (CBS, 2012). Het overgewicht neemt toe met de leeftijd en komt sinds 1980 veel vaker voor.

We zijn met zijn allen niet alleen te zwaar, maar minstens 20% van ons krijgt te kampen met een depressie (TRIMBOS), 14% van de werknemers krijgt een burn-out of raakt overspannen (NIVEL, 2016) en tevens 20% heeft last van slaapproblemen waarvan 60% zelfs slaapmiddelen krijgt voorgeschreven (NHG, 2014).

Oorzaak

De oorzaak van deze schokkende cijfers is veelal terug te leiden naar te weinig bewegen, te ongezond eten en te weinig buiten komen in de natuur. De supermarkten liggen vol met allerlei lekkers, waarvan praktisch alles bewerkt en vol met toevoegingen. We zitten de hele dag op kantoor en hebben levens met veel deadlines en stress.

Oplossing

Maar er is een antwoord op deze uitdagingen. Meer natuur! Het klinkt misschien wat simpel maar buiten bewegen, in het daglicht heeft een positief effect op ons slaapritme. Bewegen in het bos is nog beter, want bomen scheiden bepaalde stoffen uit, die depressie verminderen en een kalmerend effect hebben op onze hersenen. Ga een keer mee op een dag-hike, of voor het echte avontuur op een meerdaagse tocht in binnen, of buitenland. Dan kun je zelf ervaren wat de natuur echt met je doet als je, je er helemaal in onderdompelt.

Natuurlijke voeding

Ook de voeding moet meer natuurlijk. Dat wil zeggen, minder bewerkt en met minder toevoegingen. Meer groente en meer fruit. Dit heeft niet alleen een positief effect op het gewicht maar er is steeds meer onderzoek wat depressie linkt met onvolledige en ongezonde voeding. Het veranderen van je eetpatroon, werkt vaak zelfs beter als het gebruik van antidepressiva en is uiteraard een betere lange termijn oplossing. Wil je meer weten over natuur-diëtetiek of natuurlijke voeding neem dan contact op.

WhatsApp met Evan
Verzenden via WhatsApp