De eerste woensdag na de zomervakantie start de nieuwe survival cursus voor kinderen. De term survival betekent overleven, voor onze voorouders was dit overleven echter de  dagelijkse gang van zaken. Elke dag waren zij bezig met het verzamelen en prepareren van eten, in ons klimaat moest er in de zomer gewerkt worden voor het voorbereiden van de koude winters.

Net als de cursus voor de zomer gaan we deze cursus bezig met het oefenen van vuur maken met de vuurboog. Vuur maken door middel van wrijving, het heeft iets magisch. Om met wrijving vuur te creëren moet je de temperatuur van het hout tot ongeveer 300 graden Celsius laten oplopen. Dan pas kan het hout verkolen, wat de eerste stap is voor vuur.  Je hebt hiervoor een goede techniek nodig, het juiste hout (zacht) en uiteraard droog hout. Waar dit te vinden, welke soorten en waar je op moet letten leer je allemaal in deze cursus.

Het vuur door wrijving is slechts stap 1, want wat voor materiaal kun je gebruiken als tondel. In deze cursus gaan we kijken hoe we een Tonderzwam kunnen bereiden tot goed tondel materiaal, onze voorouders gebruikten hier onder andere urine voor, wat behoort tot één van de mogelijkheden voor bereiding.

De lessen beginnen om 15.15 uur en eindigen om 16.45 uur.

Kosten voor de cursus bedraagt 70,00 euro voor een totaal van 5 lesdagen.

klik hier om je aan te melden.