Winter survival cursus | 7 oktober tot en met 3 maart 2021

Winter is coming! Het afgelopen jaar was ik vanaf oktober in de Costa Ricaanse tropen te vinden. Dit jaar zal ik hier blijven om in ieder geval een mooie winter cursus neer te zetten voor kids. Vanaf oktober als de nattigheid echt aanwezig is zullen de paddenstoelen weer massaal de grond uitschieten. Die paddenstoelen zijn echter maar zo’n klein onderdeel van wat zich daadwerkelijk in de grond afspeelt. Kilometers grote schimmelnetwerken spreiden zich onder onze voeten uit, en helpen bomen met andere bomen praten, filteren zware metalen uit de grond zodat de boom er geen last van heeft en creëren van die prachtige paddenstoelen. De oudste en grootste zwam ter wereld staat in de staat Oregon, een Honingzwam van 600 000 kilo en wel 2400 jaar oud.

Naast dit soort magische weetjes over de natuur wil ik deze cursus met de kinderen terug naar de oertijd. Onze voorouders gebruikten de steeds donker wordende dagen om gereedschappen te maken en onderhoud te plegen aan materiaal. Afgelopen zomer maakten we al een vuurboog, deze winter wil ik samen met de kinderen de wereld van vuursteen bewerken ontdekken, en zodoende echte pijlen maken, en daarbij hoort natuurlijk ook de daadwerkelijke boog, gemaakt van taxus hout.

Dit en nog veel meer zal aan bod komen in de cursus die de hele winter duurt. Alle woensdagen is er een les met uitzondering van de herfstvakantie, de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie. De lessen starten elke woensdag om 15.15 uur en duren tot 16.45 uur. In principe betaal je 10 euro per les als je besluit de hele periode mee te doen. Dat betekent dat oktober 40 euro kost, en december 30 euro. De overige maanden zijn 50 euro per maand, of 70 euro als je de afzonderlijke maand besluit mee te doen. Wil je alleen een keer komen kijken of het wat voor je is? Dat kan altijd en vrijblijvend.

De cursus start op 7 oktober. De laatste les is op 3 maart.

Het les aanbod nog even op een rijtje:

  • Paddenstoelen kennis: De (eetbare) paddenstoelen boven de grond, de weetjes over schimmels onder de grond en hun relatie met bomen.
  • Survival shelters in de winter (hoe blijven we warm en droog)
  • Flint knapping (vuursteen bewerken, pijlen maken en andere gereedschappen van vuursteen)
  • Boog maken en het onderzoek van de verschillende mogelijke houtsoorten.
  • Tondel materialen (welke tondel soorten zijn er, bijv. berkenbast, tondelzwam, boomhars, houtschilfers, fatwood)
  • Vuur technieken, hoe maken we vuur met nat weer, hoe maken we vuur door middel van wrijving (vuurboog, handboor, magnesium stick)
  • Eetbare planten in het najaar en de winter.

Aanmelden kan via de onderstaande knop.